De wortels van je tand of kies zitten stevig in het kaakbot. Deze wortels bevatten wortelkanalen die gevuld zijn met pulpa: het levende deel van je tand of kies dat bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en bloedvaatjes. Het kan voorkomen dat de zenuw in een tand of kies afsterft, bijvoorbeeld na een ongeluk, door een gaatje of door het maken van een grote vulling of kroon. De tand of kies raakt dan ontstoken en de tandarts zal een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Soms is het niet mogelijk de wortelkanalen van de tand of kies volledig te behandelen, bijvoorbeeld door een kromme wortel of meerdere, splitsende, kleine kanaaltjes. Wanneer dit geval is en het wortelkanaal niet helemaal schoon is, kan een ontsteking aan de wortelpunt blijven bestaan. Dit kan ook langere tijd na een wortelkanaal behandeling gebeuren. Soms werkt de ontsteking zich een weg naar de mondholte, waarbij een soort puistje op het tandvlees kan ontstaan (fistel). In veel gevallen ontstaan er geen klachten, maar de ontsteking zal niet vanzelf weggaan en kan opspelen in perioden van een verminderde weerstand. De kaakchirurg kan het puntje van de wortel samen met de ontsteking verwijderen.
Wanneer heb je een wortelpuntbehandeling nodig?
Een wortelpuntbehandeling, ook wel apexresectie of wortelpuntresectie genoemd, wordt uitgevoerd wanneer er na een wortelkanaalbehandeling een ontsteking aan de wortelpunt is ontstaan. Als de zenuwkanalen moeilijk bereikbaar zijn, bijvoorbeeld door kromme wortels, kan het voorkomen dat de tandarts niet het hele zenuwkanaal heeft kunnen schoonmaken. Ook komt het voor dat de wortelpunt na een wortelkanaalbehandeling niet optimaal geneest, waardoor deze gaat ontsteken. Soms kan er een tweede wortelkanaalbehandeling uitgevoerd worden, maar als dat niet mogelijk is of de kans dat deze behandeling slaagt is klein, dan word je doorverwezen naar de kaakchirurg.
Een ontsteking in het bot merk je vaak op door pijn. Na een endo-behandeling kan er soms na enige tijd een zwelling van het tandvlees naast de tand of kies ontstaan. Nog later kan er een bult op de zwelling ontstaan die openspringt en waaruit af en toe pus loopt. De afvalproducten van de dode zenuw of infectie veroorzaken dan tevens een ontsteking in het omliggende kaakbot. In dit geval moet de ontsteking weggehaald worden door een kaakchirurg middels een apexresectie.
Afb. 1 - Gezonde tand (l) en abces bij de wortelpunt (r)
Hoe gaat een wortelkanaalbehandeling in zijn werk?
De behandeling gebeurt bij ons onder plaatselijke verdoving. Deze verdoving is hetzelfde als bij de tandarts. Wanneer je tijdens de behandeling het gevoel hebt dat de verdoving onvoldoende is, kun je dit direct aangeven. Als de verdoving is ingewerkt, zal de kaakchirurg een kleine snede in het tandvlees maken en het tandvlees wat opzij schuiven. Vervolgens zal met een boortje wat ruimte gemaakt worden in het kaakbot om de ontsteking te kunnen bereiken. Het ontstekingsweefsel zal worden verwijderd en het puntje van de wortel zal met een boortje worden ingekort. De ingekorte wortel wordt gereinigd en afgesloten met een vulmateriaal. Op deze manier wordt het kanaal afgesloten waardoor nieuwe ontstekingen in de toekomst worden voorkomen. Als de kaakchirurg klaar is, wordt de wond vervolgens gehecht. De hechtingen lossen na ongeveer 10-14 dagen vanzelf op.
Stappenplan apexresectie
In onderstaande afbeelding leggen wij nog eens stap voor stap uit hoe een wortelpuntontsteking wordt verwijderd, zodat je je goed kunt voorbereiden op de behandeling.
Stap 1 Er wordt een sneetje gemaakt en het tandvlees wordt opzij geschoven. |
|
Stap 2 Met de boor wordt wat ruimte gemaakt in het kaakbot om de ontsteking te bereiken. |
|
Stap 3 Het ontstekingsweefsel zal worden verwijderd en het puntje van de wortel zal met een boortje worden ingekort. |
|
Stap 4 Het wortelkanaal wordt gedeeltelijk opnieuw schoongemaakt. |
|
Stap 5 De ingekorte wortel wordt afgesloten met een vulmateriaal. |
|
Stap 6 De wond wordt vervolgens gehecht. De hechtingen lossen na ongeveer 10-14 dagen vanzelf op. |
Afb. 1 - Apexresectie, stappenplan wortelpuntbehandeling
Na de behandeling
Wanneer het tandvlees is gehecht, kun je nog een aantal uur een verdoofd gevoel in de mond hebben. Dit gevoel zal vanzelf weer verdwijnen als de verdoving uitwerkt. De wang kan pijnlijk en gezwollen zijn. Deze klachten nemen enkele dagen na de behandeling geleidelijk af. Mochten de klachten aanhouden, neem dan contact op met je behandelaar. Door het verwijderen van de wortelpunt en de ontsteking ontstaat een gaatje in het kaakbot. Dit is na enkele maanden dichtgegroeid. Neem na de behandeling bij een bloeding die niet stopt, koorts, hevige pijn of zwelling altijd contact op met onze kliniek.
Het succes van de behandeling wordt gecontroleerd: we maken een afspraak met jou voor over een half jaar. Tijdens deze controle maken we een röntgenfoto om te kijken of het kaakbot is geheeld in het gebied waar eerst de ontsteking zat.
Mogelijke complicaties
Net als bij iedere andere behandeling is de kans op een complicatie altijd aanwezig. Enkele mogelijke complicaties:
Aanvullende informatie over zorg na behandeling is te lezen in de folder over de behandeling van een apexresectie.
Bij Kaakchirurgie Holland voeren we alle kaakchirurgische behandelingen uit waar geen algehele narcose voor nodig is. Patiënten hoeven dus niet naar het ziekenhuis, maar komen terecht in een praktijk met een gemoedelijke sfeer en dichter bij huis. Eenmaal binnen nemen wij ruim de tijd voor iedere patiënt.
Nazorg
Patiënten krijgen zo nodig een spoelspuitje, een recept voor pijnstillers en/of spoelmiddel mee. Een dag na de behandeling worden patiënten gebeld om te vragen of de behandeling goed is verlopen en of ze nog pijnklachten ervaren.
Gecertificeerde kwaliteit
Wij hechten veel waarde aan meetbare gecertificeerde kwaliteit, omdat wij denken dat alleen op deze wijze de kwaliteit te waarborgen is. Wij zijn daarom ZKN gecertificeerd en hanteren de protocollen en regels van dit keurmerk.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer